Zarobki w IT i najlepiej opłacani specjaliści – No Fluff Jobs podsumowuje I półrocze 2021 w branży
Wymuszony rozwój cyfryzacji i automatyzacji procesów zwiększył zapotrzebowanie na rozwiązania z zakresu cyberbezpieczeństwa. Według No Fluff Jobs, w I połowie 2021 roku to specjaliści z tego właśnie obszaru mogli liczyć na zarobki do 23 tys. zł netto + VAT w przypadku umowy B2B. Z kolei specjalistami w IT, którzy w tym okresie zyskali najwięcej byli Project Managerowie – dolne widełki ich wynagrodzenia, na umowie B2B, wzrosły aż o 33 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Zwiększony popyt na usługi IT pokazała liczba aktywnych ofert dla pracowników tego sektora, która od stycznia do czerwca bieżącego roku była aż o 120 proc. większa niż w analogicznym okresie roku 2020.
2021-07-13, 12:09

Najlepiej opłacani specjaliści IT w I połowie 2021

Trend na cyfryzację i automatyzację procesów, który znacznie przyspieszyła i rozwinęła epidemia koronawirusa, sprawił, że na znaczeniu zyskały jednocześnie kwestie związane z cyberbezpieczeństwem. Dlatego firmy masowo zwróciły się także w stronę rozwiązań chmurowych i migracji danych. Zjawiska te mają odzwierciedlenie w wynagrodzeniach oferowanych kandydatom z powiązanych z nimi dziedzin, a także w liczbie aktywnych ofert pracy do nich kierowanych.

Wśród najlepiej opłacanych specjalistów IT w I połowie 2021 roku, według No Fluff Jobs, pierwsze miejsce zajęli eksperci ds. Security (cyberbezpieczeństwa). W ich przypadku dolna mediana widełek wynagrodzenia wyniosła 18 900 zł netto (+VAT) a górna 23 000 zł netto (+VAT) na umowę B2B oraz 12 500-18 500 zł brutto na umowę o pracę. Tuż za nimi znalazła się kategoria Artificial Intelligence, czyli sztuczna inteligencja – 17 000-23 000 zł netto + VAT na B2B, 12 000-19 000 zł brutto na umowę o pracę oraz DevOps (16 800-22 000 zł netto + VAT na B2B, 12 600-18 000 zł brutto w przypadku umowy o pracę). W czołówce znaleźli się również specjaliści od Business Intelligence, Big Data, Mobile, Backend oraz Fullstack, których mediana górnych widełek wynagrodzeń na B2B przekroczyła 20 000 zł netto (+VAT).

Wydarzenia minionego roku sprawiły, że wiele firm zwróciło się w kierunku cyberbezpieczeństwa, a także migracji danych do chmury. Nie dziwi więc fakt, że eksperci ds. Security oraz specjaliści DevOps są tak pożądani i mogli liczyć na największe widełki wynagrodzenia w pierwszej połowie 2021 – mówi Tomasz Bujok, CEO No Fluff Jobs. Branża IT szybko odrobiła pandemiczne straty i w pierwszej połowie 2021 roku odnotowaliśmy o ponad 120 proc. więcej aktywnych ofert względem tego samego okresu w 2020 roku. Obecnie (stan na pierwszy tydzień lipca) nasz licznik pokazuje aż 7200 aktywnych ofert pracy.

Project Managerowie zyskali najbardziej

Z danych No Fluff Jobs wynika, że w pierwszym półroczu 2021, w branży IT zyskali przede wszystkim specjaliści piastujący stanowisko Project Managera. Dolne widełki ich wynagrodzenia, w stosunku do roku ubiegłego, wzrosły o 33 proc. na umowę B2B i o 25 proc. na umowę o pracę. Na równie wysoki wzrost wynagrodzenia mogli liczyć UX Designerzy: dolne widełki wzrosły o 25 proc. na umowę B2B i 12,5 proc. na umowę o pracę, a dla specjalistów IT Support było to analogicznie 21 proc. i 25 proc.

Najbardziej poszukiwani specjaliści IT w I połowie 2021

W pierwszym półroczu 2021 roku najwięcej ofert pracy na portalu No Fluff Jobs opublikowano w kategorii Backend. Stanowiły one 30 proc. wszystkich ogłoszeń. Na drugim i trzecim miejscu znalazły się, prawie ex aequo, Fullstack i Frontend. Dużą popularnością cieszy się także Testing, który znalazł się tuż za podium. Kolejno w zestawieniu pojawiły się: DevOps, Mobile, Business Analyst.